A Choice to be Make

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


Assalamualaikum .
Fuh dah lama tak update about something general . Sejak kebelakangan ni banyak update pasal Bigbang je . Mentang-mentanglah Bigbang tengah comeback . Okay some people don't really understand it . Okay okay post kali ini tak ada kaitan langsung dengan Kpop ye . Gonna talk about something general . About CHOICE . In life we do have a choice . We have to make a choice . We have to choose between two things or more . We have an option . Hamboi dah macam forum dah . Hahaha actually for a few years ni a lot of things happened in my life either it is a good thing or a bad thing . And everything happened make me think do I really have choice or do not have choice . Okay dah macam pelik sangat lah pulak . Hahaha okay let's make it clear . 

Contoh situasi diberi adalah apabila you have lost contact with someone . Okay suatu hari tengah belek-belek album tertengok gambar korang with this one person atau crush zaman berhinguskan . Lepas tu scroll contact list , eh ada rupanya number phone orang tu . Tetiba datanglah satu soalan yang menganggu fikiran korang which is nak try call orang tu ke atau nak biarkan keadaan seperti sedia kala lost contact katanya . Haa korang tengah baring ke duduk ke terfikir soalan tu . Scroll-scroll contact list tue padahal pusing-pusing nama sama juga . Okay , actually perkara yang menganggu korang sebenarnya bukan soalan itu tapi situasi selepas soalan itu . Situasi di mana kalau call kan tetiba orang tu tak angkat kan buat malu je , kalau tak call kan nanti sampai kesudah lost contact . Haa betul tak ? Macam mana nak settle masalah macam ni ? Okay meh nak cakap sikit , pernah dengar tak pepatah mat saleh no harm in trying . Okay apa kaitannya . Kaitannya adalah tak salah kalau kita mencuba . Tak salah pun kalau kita mencuba untuk call orang tu terlebih dahulu . At least we try to do something than do nothing kan . Kalau dia tak angkat then tu masalah dia lah . Tak ada rugi pada kita pun because at least we try kan . Husnudzon mungkin dia tak angkat sebab dia tertidur ke sebab phone dia in silent mode ke atau dia dah tak guna number tu . Haa tu masalah juga . Hahaha but seriously I think its better than korang tak buat apa-apa sebab if tak buat apa-apa sampai kesudahlah korang tak tahu keadaan orang tu kan . Entah-entah orang tu pun tengah fikir perkara yang sama dengan korang . 

Itu salah satu contoh situasi je . Banyak lagi perkara yang memerlukan pilihan sama ada yes or no , itu atau ini , cuba atau tidak cuba , dia atau saya ((ehh tetiba)) . So people , please make a wise choice yang tak akan merugikan kita dan juga tak memeningkan kita . Tanamkan sedikit perasaan husnudzon pada diri ye . In shaa Allah pilihan kita itu mungkin adalah yang terbaik untuk kita . Tak gitu ? Okay note to myself too . Sampai ketemu lagi . 

P/S : 
Gdragon ke Seungri ?
 Eh of course lah Gdragon . 
Tanya lah soalan tue sejuta kali pun jawapan tetap sama . 
Percayalah . 


Popular posts from this blog

[Soal-Jawab] Hipster dan Hijabster

#Happy28GDay

Everything Happen Must Have A Reason