Girl Thing: Make Up

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ



Assalamualaikum
This post, generally for girls tapi kalau ada lelaki yang terbaca pun tak apa. Tak jadi masalah pun. Okay, nowadays, there are lot of girls learning on how to wear make up. Even 13 years old girls pun dah pandai pakai make up kauuu, kalah sis. Ni ada pesanan untuk adik-adik, it is not the right time for you to wear make up. Kasi dulu kulit muka bernafas, kasi dulu sel-sel kulit muka berfungsi. It is too early for you to wear make up or learn about make up. But still it is up to you, siapalah sis nak nasihat kan adik adik semua kan ((high-five sikit))

Well, I am not going to talk about those girls yang pandai make-up. I will be talking about myself. Basically, I didn't know anything about make-up until I am 21 years old. Dulu tak payah cakaplah, cuci muka pun malas, apatah lagi nak make-up. Setakat guna bedak Baby Johnson tepek kat muka. Lagipun my parents, especially my mother selalu pesan, "Pakailah make-up, nanti muka cepat tua. Pakailah make-up nanti kahwin tak ada seri kat muka." So memang me and my sister didn't know anything about make-up. Noob. Until when I am 21 years old, I thought I should do something to my face sebab dah start naik pimples, blackhead and also eyebag sekilo bawah mata. Dah pandai la slow slow beli pencuci muka and Aloe Vera Gel. Every morning and every night wajib cuci muka. Before keluar rumah wajib pakai Aloe Vera Gel. Next stage, start belajar pakai BB-Cream and foundation powder. Everytime keluar rumah, tepek sikit kat muka. Jangan banyak-banyak nanti jadi clown sebab diri sendiri bukan professional sangat nak make-up. Then, one day, my close friend introduced lipstick to me. Wah, dah pandai pakai lipstick. 

So, so far kalau keluar rumah, I would wear Garnier BB-Cream, Foundation Powder and any lipstick + lipbalm. Eyeshadow, eyeliner, mascara, concealer, blusher? Maaflah sis tak kenal semua benda tu. Tak pandai dan tak berani nak pakai. Even for any events,weddings, dinner or Hari Raya celebration pun sis tak akan pakai semua tu. Tak perlu lagi kot. I'm still young for all that. Cukup lah tiga benda tu dulu. Tu pun bila pakai lipstick my dad akan geleng kepala. But, actually bahaya juga once you start to wear lipstick. Banyak habis duit wooo, addicted punya pasal. Main beli je bila berkenan. Tapi yang pakainya setakat dua tiga warna je pun. Selebihnya buat pameran. I don't really have confidence to wear any color of lipstick except for light red kind of color and nude color. I should find my confidence first barulah boleh start pakai dark color and more colors. Haa, Nik senaraikan barang yang selalu Nik pakai for my face okay. 


Cleanser :
April Skin Magic Stone 100% Natural Cleansing Soap (got two color)
can get HERE


Moisturize
The Face Shop Jeju Aloe Vera Fresh Soothing Gel
(make sure beli yang original okay)
can get HERE


BB-Cream
Garnier BB Cream Skin Perfector
can get HERE


Foundation Powder
IN2IT S. Natural 2 Way Foundation SC SPF25
can get Here

Lipstick
My favorite everyday wear would be Kylie Lipkit- Candy K
((I bought it randomly))

Korang share lah skincare routine and make up routine korang ye. Nik jenis simple. Tak suka sangat heavy make-up. Pemalas. Hehe

Wallahualam.

Comments

Popular posts from this blog

[Soal-Jawab] Hipster dan Hijabster

#Happy28GDay

Everything Happen Must Have A Reason