Short Distance Vs Long Distance

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


Assalamualaikum.
Guess what am I going to talk about? This is based on my own experience so if let say macam ada kena mengena dengan uallsss, meh sini high five. Actually, Nik dah lama nak update about this topic tapi asyik postponed. Sebab utama postponed adalah kemalasan yang amat pada diri ini. Sekarang macam rajin sikit so why not kan update something dalam blog. So, let's go back to the topic today. Short distance vs Long distance. Antara dua benda ni mana satu korang pilih? I prefer long distance for relationship. It works for me, literally. Hahaha.

Why did I say so?
I used to be in a long distance relationship for years. I mean years, guys. It lasts longer than I expect. Haha. and I used to be in a short distance relationship. It's suck. I mean, everything went wrong. EVERYTHING. Nak jumpa pun bergaduh, tak jumpa pun bergaduh. I mean, I don't know what's wrong. Maybe I am too clingy. Kalau dah tahu dekat memang rasa nak jumpa je la kerja. Habis kau ingat orang tu tak ada kerja lain nak buat ke? Gosh, he also has his own life. That's why I prefer long distance.

Long distance relationship teaches me that:


  • I learn to grow as independent individuals. 
I mean, kalau I need something, I will just get it by myself. Contoh, kau craving for something. Tak ada lah kau mengadu kat boyfriend kau yang kau tengah mengidam Mc Flurry and boyfriend kau kena pergi beli kalau tak kau akan meroyan seumur hidup. Childish. For me kalau mengidam sangat, pergi call Uber, pergi MCD then order sendiri. Senang. Tapi kalau Boyfriend kau volunteer nak belikan tu lain cerita ye. Satu masalah lagi kalau sekelas dengan boyfriend. Aduh mak aii, nak buat assignment kena together, nak study kena together. Lepas tu mula lah, girlfriend buat kerja boyfriend, boyfriend buat kerja girlfriend. I prefer relationship when you are not in the same course with your boyfriend. You can still doing assignments together kan through Skype ke or jumpa buat different assignment together. Tak ada lah bosan sangat. The most important part, you will have lots of time to be with your family and friends. If let say you wanna watch movie or hangout kan, tak ada lah kau abaikan kawan-kawan kau. Asyik jumpa boyfriend/girlfriend. Kan?

  • The distance makes their love grow immensely
For me, even years pun, sebab long distance kan. Jarang jumpa, so nak gaduh pun jarang-jarang. So I can feel butterflies in my stomach whenever I got to see him. Macam first time jumpa. I am not saying that short distance tu buat rasa cinta or rasa sayang tu lemau. Tapi kadang-kadang kau asyik jumpa dia pun rasa lah macam "apa topik nak borak hari ni?" Lifeless. Haha. And long distance relationship ni, cara communication pun through text or phone right? Bayangkan everyday you got good morning and good night texts, missing each other texts. Kalau dah hari hari jumpa, balik malam mengantuk, terus tidur. Ke laut text goodnight nya haa. Hahaha.

  • Learn to deal with distance so in case the phase strikes again in future, it is less painful
You get what I mean right? Bila kau dah biasa dengan distance ni, if in future salah seorang daripada korang ada komitmen dengan benda lain, or maybe need to focus on their career ke, tak adalah kau meroyan sorang-sorang. Well you can handle it kan. Meanwhile, for short distance relationship, distance does not stand a chance because even if one person has to leave for a long time, they can’t leave without their better half. Chances kau nak meroyan tu tinggi kalau tiba-tiba salah seorang daripada korang kena pergi mana-mana yang jauh daripada pasangan masing-masing.

Cukuplah tiga tu. Kan tulis banyak-banyak panjang pula huraiannya nanti. Sampai esok cerita pun tak habis. Hahaha. Guys, these are all based on my experience. So kalau korang tak bersependapat dengan Nik, Nik minta maaf ye. Haha. Conclusionnya, I prefer long distance instead of short distance relationship. Tapi if let say marriage kan, haa tu lain cerita. Siapa je sanggup nak jauh dengan suami oiii. Hahaha.

Wallahualam. 


Comments

Popular posts from this blog

[Soal-Jawab] Hipster dan Hijabster

#Happy28GDay

Everything Happen Must Have A Reason