Why Science and Why Medical?

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


Assalamualaikum. 
Finally, I am going to update about something related to my study. Actually ramai tanya kenapa Nik pilih science field dan kenapa pilih medical as a platform for my future career. Susah tu nak jawab. Kan jawab "sebab takdir dah di tetapkan macam ni" kan ada yang cakap tak ikhlas jawab. Okay meh cheq habaq sikit macam mana cheq boleh start terlibat dengan science ni semua. 

When I was in high school, I love English subject. So dalam kepala fikir nak jadi lecturer or cikgu for English subject je. But, my parents always mentioned, if any of their children wanna be a doctor. Since my father is a pharmacist so maybe dia nak salah seorang anak dia ikut jejak dia, bekerja di hospital kan. Dan disebabkan Nik ni selalu ikut abah kat tempat kerja dia, so jatuh hati jugalah kat hospital. Pelik kan? Orang lain benci kat hospital, Nik boleh pula suka hospital kan. Then, since that, I changed my passion. During upper form, PMR result Alhamdulillah cemerlang, sambung study in science field. Did my SPM but I didn't get a good result actually. After my SPM result, isi UPU, dapat pula tawaran Foundation in English language ke apa benda but something related to English terus macam okay, maaf, terpaksa tolak. Cheq dah move on. Hahaha. Sebab niat dalam hati memang nak sambung in Science Field. Then, masuk matrikulasi. Been as biology and chemistry student bukanlah perkara yang senang. Tapi Alhamdulillah managed to do well. Then, here I am. Doing my degree in science field. Just few more steps towards my dream. 

Why Science and Why Medical?
Because, first sebab parents punya permintaan. Since my sister chose to involve in computer thingy and my little brother chose to be engineer so why not kan Nik tunaikan permintaan parents nak salah seorang daripada anak mereka being in science and medical field kan.
Second, sebab Nik lagi suka subjek yang memerlukan kita menghafal dan membaca daripada subjek yang memerlukan kita mengira or involving Physics and Mathematics 
((fun facts: I hate Physics. Please don't tell my high school teacher okay?)). 
Third, minat ke arah science tu lagi tinggi. Kita kena tahu kemampuan kita. Kalau masa SPM tu rasa tak dapat carry science subject tu, jangan paksa diri untuk sambung study in science field. 
Fourth, sebab selalu berangan nak jadi doktor. Check-check orang, bedah orang. Dulu pernahlah terfikir nak rawat orang secara free. Hahaha
Fifth, sebab I love everything related to science field and medical. Organs, tissues, muscles, bacteria, everything. Sumpah, interesting!

For those adik-adik yang still in high school, whatever it is, kalau nak choose your subject for upper form and course for your university, please choose apa yang korang minat. Jangan ikut kawan-kawan. Jangan fikir sebab course tu hebat, course ni senang. Nope, choose benda yang korang memang minat. Jangan dah pilih, study kejap pastu berhenti. Lempang lelaju karang. Apa sis boleh cakap, setiap course ada keistimewaannya. Setiap course ada pros and cons nya. Setiap course ada susah dan senangnya. Okay? Cool! In Shaa Allah akan ada post khas untuk adik-adik lepasan SPM ye. Haa, goodluck SPM. Do your best. Cheq berundur dulu. Mahu beradu. 

Wallahualam.



Comments

Popular posts from this blog

[Soal-Jawab] Hipster dan Hijabster

#Happy28GDay

Everything Happen Must Have A Reason